خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان آذربایجان شرقی

رئیس خانه صمت جوانان آذربایجان شرقی: مسکن صنعتی؛ راهکاری برای رفاه جامعه کارگری، افزایش بهره‌وری اقتصادی و ایجاد وفاداری سازمانی

۱۴۰۳-۱۰-۰۱
آنچه در ادامه مطلب خواهید خواند

مسعود حکیمی، رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان آذربایجان شرقی: “مسکن صنعتی؛ راهکاری برای رفاه جامعه کارگری، افزایش بهره‌وری اقتصادی و ایجاد وفاداری سازمانی است.”
مسکن یکی از اصلی‌ترین نیازهای هر انسان است و تأثیر مستقیم بر کیفیت زندگی، سلامت روانی و بهره‌وری افراد دارد. در جامعه امروز، این موضوع برای کارگران که نقش اساسی در تولید و پیشرفت اقتصادی کشور ایفا می‌کنند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. با این حال، گرانی مسکن و مشکلات اقتصادی، بسیاری از کارگران را از خانه‌دار شدن محروم کرده و آنان را به اجاره‌نشینی و زندگی در مناطقی دور از محل کار خود و یا روی آوردن به شغل های کاذب همچون تاکسی‎‌های اینترنتی، ارزهای دیجیتال و … عمدتا با درآمدهای بالاتری نسبت به شغل‌های کارگری ولی بدون هیچگونه تضمین و امنیت شغلی، سوق داده است.
کارگران که نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، در شرایطی زندگی می‌کنند که افزایش سرسام‌آور هزینه‌های مسکن، تورم، نوسانات اقتصادی و نرخ ارز امکان خرید خانه را به رویایی دست‌نیافتنی برای آن‌ها تبدیل کرده است. متأسفانه این شرایط، مشکلات روزافزونی مانند اجبار به تحمل مسافت‌های طولانی، کاهش کیفیت زندگی و کاهش بهره‌وری را برای این قشر زحمت‌کش به همراه داشته است. در این شرایط، یافتن راه‌حل‌هایی برای تأمین مسکن کارگران به یکی از دغدغه‌های جدی کشور تبدیل شده است و باید اقدامات جدی‌تری در این زمینه صورت بگیرد چرا که مسکن نقش بسزایی در زندگی بسیاری از خانواده‌ها از جمله کارگران دارد و دولت های گذشته نتوانسته‌اند این مشکل کارگران را برطرف کنند و بیشتر به وعده‌ ها و طرح‌ های کلی بسنده کرده‌اند.
یکی از راه‌حل‌های مؤثر برای رفع بحران مسکن کارگران، واگذاری زمین رایگان به کارفرمایان برای ساخت مسکن در جوار صنایع است. این طرح نه تنها به کاهش هزینه‌های زندگی کارگران کمک می‌کند، بلکه کارفرمایان را نیز به مسئولیت‌پذیری اجتماعی تشویق می‌کند و فرصت زندگی باکیفیت‌تر را برای نیروی کار فراهم می‌سازد. بر اساس ظرفیت‌های موجود در ماده ۱۴۹ قانون کار، تأمین مسکن برای کارگران از وظایف کارفرمایان است و می‌توان از این امکان قانونی برای ساخت مسکن در شهرک‌های صنعتی بهره برد. زندگی در نزدیکی محل کار، علاوه بر کاهش هزینه‌های رفت‌وآمد، تأثیر قابل توجهی بر کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی، افزایش بهره‌وری کارگران و تقویت وفاداری سازمانی آنها خواهد داشت. زمانی که نیروی کار امکان زندگی در نزدیکی محل کار خود را داشته باشد و دغدغه‌های معیشتی و رفت‌وآمد کمتری احساس کند، تعهد بیشتری نسبت به سازمان خواهد داشت. این شرایط نه تنها باعث ماندگاری بیشتر نیروی کار و کاهش نرخ جابه‌جایی آن‌ها می‌شود، بلکه به ایجاد محیطی پایدار و همدلانه در صنایع کمک می‌کند. کارگرانی که احساس تعلق به محیط کار و حمایت از سوی کارفرمایان را تجربه می‌کنند، انگیزه بیشتری برای تلاش و بهره‌وری خواهند داشت و این امر در نهایت به سود کارفرمایان و اقتصاد کشور خواهد بود. واگذاری زمین‌های دولتی به کارفرمایان و مشارکت آن‌ها در این طرح می‌تواند مزایای فراوانی داشته باشد. این اقدام، با کاهش هزینه‌های ساخت مسکن، شرایط لازم برای ایجاد واحدهای باکیفیت و مقرون‌ به‌ صرفه را فراهم می‌کند. همچنین، با تشویق کارفرمایان به ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود، دولت نیز می‌تواند بخشی از بار مالی تأمین مسکن را به بخش خصوصی منتقل کرده و منابع خود را برای دیگر طرح‌های زیرساختی به‌کار گیرد.
تجربه‌های موفق جهانی، نظیر طرح‌های مشابه در کشورهایی چون هند و چین با جمعیت زیاد نیروی کار و ضرورت ایجاد تعادل در مهاجرت به شهرهای بزرگ که به نتایج مطلوبی دست یافته‌اند و نقش بسزایی در بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور داشته‌اند، نشان داده‌ است که این سیاست‌ها می‌توانند تحولات چشمگیری در بهبود وضعیت مسکن کارگران ایجاد کنند. در هند، دولت با واگذاری زمین رایگان به صنایع، توانست مسکن‌های باکیفیتی با امکانات رفاهی مناسب برای کارگران ایجاد کند. در چین نیز تامین مسکن در جوار صنایع باعث کاهش مهاجرت بی‌رویه به شهرهای بزرگ و بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی این کشور شد.
در این راستا، ضروری است دولت با شناسایی زمین‌های دولتی بلااستفاده و تخصیص آن‌ها به این طرح، و نیز ارائه مشوق‌های مالیاتی و تسهیلات بانکی به کارفرمایان، زمینه مشارکت موثر بخش خصوصی در تأمین مسکن کارگران را فراهم کند. واگذاری زمین رایگان به کارفرمایان برای ساخت مسکن در جوار صنایع، می‌تواند گامی بلند در مسیر رفع بحران مسکن کارگران و کاهش هزینه‌های زندگی آن‌ها باشد.
خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان آذربایجان شرقی به عنوان یک تشکل با رسالت حمایت از جوانان، در راستای تسهیل دسترسی جوانان به امکانات ضروری برای شروع زندگی مشترک، تشکیل خانواده و ارتقای بنیان‌های اجتماعی از دولت محترم تقاضا دارد که با اجرای این طرح، گامی مؤثر در جهت بهبود شرایط زندگی کارگران و تقویت عدالت اجتماعی بردارد و به این ترتیب، زمینه توسعه پایدار و رفاه عمومی را در کشور فراهم کند.

اخبــــار مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا